fbpx

Alkalmazottból vállalkozó lettem – Szabó Nikoletta

“Rájöttem, hogy más vára helyett a sajátomat is építhetem!”

17 és 23 éves korom között 5 különböző munkahelyen dolgoztam diákmunkásként és alkalmazottként, 5 teljesen különböző céges kultúrában. Az elején csak az időm hasznos eltöltése volt a célom, de 20 éves korom körül már tisztán láttam, hogy az üzleti világban milyen pozícióban tudom elképzelni magam a jövőben. Miután rájöttem, hogy ötleteim nagyrészt süket fülekre találnak, és mindegy, hogy hogyan szeretnék innoválni, a végszó úgyis a főnöké lesz, elkezdtem a saját vállalkozásom felépítését, majd pár hónap múlva már teljesállású vállalkozóként működtem.

A sztori

Már gyerekkoromban is több különórára jártam készségeim fejlesztése céljából (angol, gitár, zongora, tánc, aerobik, színjátszókör – persze nem mindet egyszerre:)), akkor még szüleim nyomására, hiszen ahogy mondták; “Teher alatt nő a pálma.” Bár sokszor nem élveztem a szituációt, mert inkább a barátokkal lógtam volna valahol, de mai fejjel visszatekintve már látom, hogy ezek a tapasztalatok milyen nagymértékben formálták kitartásom és önfegyelmem, ami a mai napig hozzásegít a vállalkozásom építéséhez.

Az első 3 munkahelyemre nem is tekintettem hivatásként, tudtam, hogy ez csak egy ideiglenes lehetőség, viszont büszke voltam arra, hogy saját pénzemből költekezhetek és hasznosan tölthetem el a szabadidőmet. Dolgoztam strandon recepciósként, nemzetközi telefonos központban, és multicégnél adatfeldolgozóként is. 

Az utána következő két munkahelyem tech startup cégnél volt, ahol már jobban belevonódtam a cég életébe, és egész hamar sajátomnak éreztem a cégek küldetését, és aktívan dolgoztam azért, hogy a kitűzött célok megvalósuljanak. Supportosként kezdtem, de lettem utána marketinges, support csapatvezető, és business developer is, így nemcsak a feladatok elvégzésével, hanem bizonyos szintig a csapat és projektek vezetésével is hozzátehettem a cég alakulásához.

Persze volt elég sok negatívum, ami elsőre nem jön át az embernek, de idővel egyre jobban kikristályosodott, hogy nem az alkalmazotti lét lesz az én utam. Egyszerűen évek után sem közeledtem azokhoz a cégen belüli előremeneteli lehetőségekhez, amiket megígértek. Olyan dolgok miatt vettek engem elő, amiről nem kaptam információt vagy tréninget, leszidtak olyan dolgok miatt, amiket a feletteseim szemrebbenés nélkül rendszeresen elkövettek, vagy irreális elvárásokat támasztottak a marketing részleg felé, amit a termékfejlesztés akkor még nem volt képes megfelelően támogatni. Láttam a hibákat, és rájöttem, hogy én ezt tudnám ennél jobban is csinálni, és elegem lett abból, hogy mindig valaki más döntése alapján kell cselekednem, amikor lenne más, jobb megoldás is. 

Utolsó munkahelyemen töltött utolsó hónapokban elkezdtem munka mellett kiépíteni barátommal a közös marketing vállalkozásunkat. Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a főnökség nemtetszését fejezte ki arról, hogy már nem csak az ő cégük felé vagyok elkötelezett, hanem valami sajáton is dolgozom, így véglegesen elváltak az útjaink az alkalmazotti léttel 2018-ban.

Mivel a vállalkozásunk még nagyon gyerekcipőben járt, minden egyes napom a gondolkodásról szólt, hogy hogyan lendítsük fel az ügyfélkörünket, és érjük el legalább azt a szintet pénzügyileg, mint alkalmazottként. Szerencsére a környezetünk bátorított minket, de akkor még kezdő vállalkozóként nehéz volt belátni, hogy az alkalmazotti lét túloldalán nem a bizonytalan megélhetés vár, hanem a végtelen lehetőségek földje. 🙂

Hol tartasz most?

Önerőből építettünk fel mindent magunk körül, és iszonyatosan büszke vagyok arra, amit 2 év alatt elértünk. Mára már stabil ügyfélkörünk, és marketing csatornáink vannak, a mindennapi problémák helyett azon törjük a fejünket, hogy hogyan innoválhatnánk és növekedhetnénk, és hogyan tehetnénk szolgáltatásainkat még jobbá, hogy kiemelkedő ügyfélélményt nyújthassunk. Már nem csak magyar, hanem külföldi ügyfeleink is vannak, ami külön örömmel tölt el, mert nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar szárnyra kap marketingügynökségünk.

Mi a legnehezebb vállalkozóként?

A vállalkozásban talán az időmenedzsment, és a work-life balance fenntartása a legnehezebb számomra. De megfelelő képzésekkel, könyvek olvasásával, és elhatározással ez is teljesen kordában tartható. A tudatos tervezés a kulcsa mindennek.

Mi az üzeneted azoknak, akik még nem vágtak bele?

Azt üzenném azoknak, akik még csak most gondolkodnak vállalkozásuk alapításán, hogy legyenek kitartóak, higgyenek magukban, és használjanak ki minden lehetőséget, ami szembe jön velük, mert sosem lehet tudni, hogy mi rejlik egy ajtó mögött, amíg ki nem nyitottuk azt.

Szabó Nikoletta

https://rocketing.hu/

Ha Te is belevágnál a vállalkozásod kiépítésébe és elindulnál a szabaddá válás útján, akkor gyere el az UP academy vállalkozói képzéseire: www.upacademy.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vállalkoznál?

Ebben a mini e-bookban összeszedtünk azt a 9+1 teendőt, ami az alapja az alkalmazotti létből vállallkozóvá válásnak.

Hasonló tartalom

Kérjük add meg hova küldhetjük az ingyenes ebookot!

FIGYELEM!

Értékes szakmai tartalomért, vállalkozói témájú cikkekért, programjainkért iratkozz fel hírlevelünkre!

Nézd meg emailed!

Elküldük az ebookot a megadott emailcímre. Sok sikert!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!