fbpx

Alkalmazottból vállalkozó lettem – Paulányi Beáta

“A kisfiam érkezése segített abban, hogy mára van egy helyfüggetlen vállalkozásom”

Hiába a jó munkahely és fizetés, ha valaki nagyobb szabadságra vágyik, előbb utóbb eljut oda, hogy vállalkozni szeretne. Nekem a kisfiam születése kellett ahhoz, hogy meghozzam a döntést, otthagyjam a jól fizető felsővezető állásomat, és elkezdjek egy helyfüggetlen életformát kialakítani. Mára ezt megvalósítottam egy egyszerű blog, a viszlattaposomalom.hu segítségével. Jelenleg a Velencei-tó partján élünk, otthon dolgozom, és végre a magam ura vagyok. 

A sztori

Vállalkozó szülők gyerekeként nőttem fel Budapest egy kertvárosi részén. Jó eszű gyerek voltam, különös erőfeszítések nélkül csináltam végig az iskolákat, viszont valójában a sporton és nyelveken kívül semmi nem érdekelt igazán. Felmerült, hogy később átvehetném a szüleim vállalkozását, de ez nagyon helyhez kötött volna, és a szabadság már akkor is fontos volt számomra. 

Ezért inkább jelentkeztem a Külker Főiskolára, utána pedig egy évet még Hollandiában tanultam marketing szakon. Az első komolyabb munkahelyem a Malév volt, ahol a repülés és az utazás az életem részévé vált. Mégis otthagytam, amikor azt éreztem, hogy szakmailag ott már nem tudok fejlődni. Utána a Groupama Biztosítóhoz kerültem. Piackutatóból elég gyorsan marketing osztályvezető, majd 4 év után marketing igazgató lettem. Mellette pedig egy ideig HR igazgató is voltam, ami talán meglepő, de nagyon élveztem ezt is. 

Én az a típusú alkalmazott voltam, aki már ott is inkább „vállalkozóként”, mint munkavállalóként tekint a munkára. Ha láttam értelmét egy projektnek és viszonylag szabad kezet kaptam az elvégzéséhez, akkor nem igazán érdekelt, hogy mikor van vége a munkaidőmnek. Viszont a fölösleges meetingeket, beszámolókat és kontrollt nagyon nehezen viseltem. Egyre inkább azt éreztem, hogy maga az alkalmazotti életforma az, ami nem passzol hozzá. 

Akkor kezdtem végképp kiábrándulni a multis létből, amikor felsővezetőként egyre többet ültem fölösleges meetingeken, a döntéshozatal pedig egyre kevésbé volt szakmai. Késő estig dolgoztam, gyakorlatilag aludni jártam csak haza, rengeteg időt töltöttem dugókban ülve. Az időnyomást és stresszt pedig egyre nehezebben viseltem. Kezdtek előjönni egészségügyi problémáim, és egy idő után elgondolkodtam, hogy meddig és mit érdemes beáldozni egy jól fizető állásért.

Azért ahhoz, hogy csak úgy otthagyjak egy jól fizető állást, nekem sem volt meg a bátorságom. Ehhez kellett a kisfiam érkezése. A terhességem utolsó 2 hónapban már nem dolgoztam, és ez jó időszak volt arra, hogy átgondoljam, hogyan tovább. Ültem a Velencei-tó partján nagy pocakkal, és azt éreztem, hogy nemcsak alkalmazottnak nem akarok visszamenni, de Budapestre sem. Lassabb, emberléptékűbb, természethez közeli életre vágytam. Ahhoz viszont, hogy Budapestről a Velencei-tóhoz költözzek, még 6 évre volt szükségem.

Amikor a kisfiam, Alex 1 éves volt, egy szintén kisgyerekes barátnőmmel indítottunk egy webáruházat azzal a céllal, hogy kiváltsuk vele az alkalmazotti jövedelmünket. Egy hibát viszont elkövettem akkor: nem gondoltam át, hogy nekem való-e egy ilyen webáruház vállalkozás, ahol a gyártás, az anyagbeszerzés és a webáruház működtetése hely és időbeosztás szempontjából azért elég kötött. Ez azért is fontos szempont nálam, mert időközben egyedülálló anya lettem, így rám hárul a gyereknevelés minden szépsége és nehézsége.

Hol tartasz most?

Szóval kerestem tovább az utamat, amire végül 2,5 éve rátaláltam. Mindig érdekelt a pénzügy és a befektetések világa, ezért úgy döntöttem, hogy indítok ebben a témában egy blogot, amiből majd kialakítok egy online vállalkozást. Hamarosan viszont az olvasóim „nyomására” témát váltottam, mivel egyre többen kérdezték tőlem, hogy hogyan kell egy blogot elindítani, és hogy lehet vele pénzt keresni. Így jött létre tehát a viszlattaposomalom.hu, ahol kezdő online vállalkozóknak segítek elindulni és felépíteni egy saját vállalkozást az interneten. Visszatértem tehát az eredeti szakmámhoz, a marketinghez, a blog mellett pedig nemrég indítottam egy podcast csatornát is. 

Mi a legnehezebb vállalkozóként?

Egy vállalkozás építésében talán az a legnehezebb megélni, hogy a sikerhez idő kell. Sokan irreális elvárásokkal indulnak neki, azonnali eredményeket várnak, majd idő előtt feladják. Én eleve hosszú távra terveztem, ezért nálam a feladás fel sem merült. Viszont nekem is be kell látnom, hogy a terveink megvalósításához sokszor hosszabb idő kell, mint amire számítottunk. Nekem személyesen a legnehezebb tehát a türelem megtanulása és a fókusz megtartása.

Számomra az a legjobb a vállalkozói életformában, hogy senkinek nem tartozom elszámolással, hogy mikor hol vagyok, és mit csinálok. Persze pont emiatt nem is való mindenkinek a vállalkozás, mivel az elején lehet, hogy még annál is többet kell dolgozni az első eredményekért, mint alkalmazottként. Szóval jó dolog a vállalkozással járó szabadság, de ezzel jól kell tudni élni. 

Mi az üzeneted azoknak, akik még nem vágtak bele?

Ha azon gondolkodsz, hogy neked való-e a vállalkozói lét, az üzenetem számodra az, hogy egyszerűen próbáld ki magad vállalkozóként. Ma minimális befektetés mellett el lehet indítani akár munka mellett is egy online vállalkozást. Ez nagyon izgalmas tapasztalat lehet, rengeteget tanulhatsz belőle, ráadásul két lábon állni mindig jobb, mint csak egy fizetéstől függni. Ha pedig kiderül, hogy ez a te utad, akkor még a főállásod mellett nyugodtan építheted addig a vállalkozásodat, amikor már biztonságosan átléphetsz a főállású vállalkozói létbe. 

Ha Te is belevágnál a vállalkozásod kiépítésébe és elindulnál a szabaddá válás útján, akkor gyere el a Bootcamp képzésére: https://bootcamp.upacademy.hu/

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vállalkoznál?

Ebben a mini e-bookban összeszedtünk azt a 9+1 teendőt, ami az alapja az alkalmazotti létből vállallkozóvá válásnak.

Hasonló tartalom

Kérjük add meg hova küldhetjük az ingyenes ebookot!

FIGYELEM!

Értékes szakmai tartalomért, vállalkozói témájú cikkekért, programjainkért iratkozz fel hírlevelünkre!

Nézd meg emailed!

Elküldük az ebookot a megadott emailcímre. Sok sikert!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!