fbpx

Alkalmazottból vállalkozó lettem – Kovács Péter

Megkérdeztem magamtól: „mi a legrosszabb, ami történhet?” –  Aztán belevágtam.

Figyu, sosem építettem otthon a garázsban számítógépet, nem kereskedtem már alsós tagozatban a turbórágós matricákkal és a tanáraim sem tartottak zseninek. De egyszer bekattant, hogy vállalkozni akarok.

Ha neked is ez a cél motoszkál a fejedben, akkor egy dolgod van. Tolni ezerrel és nem feladni, akkor előbb vagy utóbb összejön. Remélem, hogy az én sztorim ad ehhez némi plusz inspirációt.

A sztori

„Peti, mi leszel, ha nagy leszel?”

A kissrácok java része arról álmodik, hogy orvos, űrhajós vagy feltaláló lesz. Gyerekként én focimenedzser akartam lenni. Valahogy mindig is lenyűgözött, ahogy a nagy nyugat-európai klubok edzői ott álltak a menő Armani öltönyeikben az oldalvonal mellett, és tökéletesen képesek voltak vezetni egy sztárokkal és hatalmas egókkal zsúfolt csapatot.

Stílus, elegancia és magával ragadó karizma. Szerintem ez volt az, ami megfogott. A focimenedzseres karrierem aztán megmaradt a számítógépes játékok szintjén és sokkal inkább az üzleti élet kezdett vonzani.

Közgazdászként diplomáztam, és ma már vicces arra gondolni, mit tűztem ki célként: egy Dunára néző high-tech irodában dolgozni. Akkor még fogalmam nem volt róla, hogy ez milyen kevés a boldogsághoz.

Kiléptem a munkaerőpiacra és óriásit zakóztam

Nemcsak a vállalkozásom indítását, hanem annak idején a munkába állásomat is sikerült pont egy válság kellős közepére időzítenem. Ma már hálás vagyok ennek a nehezített pályának, mert rengeteg dolgot voltam kénytelen megtanulni.

Olyan sok helyről utasítottak el, hogy muszáj volt pro szintre képezni magam a sikeres álláskereséshez. Jobb híján értékesítőként tudtam elhelyezkedni, ami utólag visszanézve szintén nagy ajándék.

Nemcsak a meggyőzésről sajátítottam el rengeteg dolgot, de másfél éven át a team leader pozíciót is kipróbálhattam. Elképesztően sokat tanultam az emberi motivációról, illetve a sikeres értékesítés módszereiről. Közben pedig erősen rákaptam az önfejlesztésre.

Aztán egy idő után mindez unalmassá vált, és letoltam néhány évet multi környezetben. Belülről láttam a profi ügyfélkezelés alapjait, amit azóta is rendszeresen hasznosítok.

Ha törik, ha szakad, én vállalkozni fogok

Pár éve láttam egy webinart a vállalkozásindításról, ami átírt minden motiváló faktort a fejemben. Nem égettem fel egyből mindent, hanem munka mellett építettem fel a saját bizniszt.

Persze az eleje nem ment könnyen, próbálkoztam karrier tanácsadással, telefontokok eladásával, illetve horkolásgátló értékesítésével is, kevés sikerrel. A weboldalkészítésből már lett némi plusz bevételem, aztán véletlenül jelentkeztem egy sales szövegíró projektre és bumm, minden megváltozott.

Egy ideig kényelmes volt, hogy két forrásból is szépen érkeznek a bevételek, de aztán kezdett szűkössé válni ez a fajta élet. Igazából sem az alkalmazotti, sem a szabadúszó projekteket nem tudtam teljes elánnal tolni, közben ezerrel haladtam a kiégés felé.

Mivel a vállalkozói létben éreztem a nagyobb potenciált, ezt jelöltem meg irányként. Elkezdtem egy coach-csal dolgozni és 2019 elején kitűztük a célt: egy év múlva felmondok.

Alkalmazottból vállalkozó – a járvány kellős közepén

Már a felmondási időmet töltöttem és a szépen felépített ügyfél portfóliómat gondoztam, amikor meteorként ránk robbant a koronavírus szitu. Április elején adtam le a céges laptopot és a belépőkártyát, és persze jó nagyot hazudnék azt állítva, hogy kicsit sem tartottam a helyzettől.

Olyan volt, mint amikor gyerekként eldobod az úszógumit olyan vízmélységnél, ahol már nem ér le a lábad. Szerencsére kiderült, hogy tudok úszni. Mondhatni szabadúszóként működöm a szabadon fuldokló státusz helyett.

Hol tartasz most?

Fél év elteltével azt mondhatom, hogy kiváló döntés volt belevágni a vállalkozósdiba. Ügyfelek jöttek és mentek, még mindig el kell engednem néhány régi beidegződést, de sínen vannak a dolgok.

Bevétel fronton hamarabb is sikerült elérnem a kívánt szintet, miközben kevesebbet dolgozom, mint mondjuk fél évvel ezelőtt. Imádom, hogy nem kell órára kelnem, akkor és ott dolgozom, ahol nekem kényelmes, az ügyfeleim pedig a teljesítményemért fizetnek. 

Mi a legnehezebb vállalkozóként?

Nekem a vállalkozósdiban ez a legnehezebb, illetve a legkirályabb

Most azzal szívok, hogy a növekedésem kulcsa a tartalommegosztás. Viszont sokat parázok rajta, mások mit szólnak majd. Viszont fel kellett ismernem, hogy ez választ el a következő lépéstől. Vállalkozóként szerintem ez az egyik legnehezebb: kilépni a komfortzónádból és beleállni olyan kihívásokba, amik nagyon nem esnek jól.

Persze ha ezeken sikerrel túlesel, akkor jön a királyság. Akkor érzed, hogy igazából semmilyen határ nincs előtted. Annyi pénzt kereshetsz, amennyit csak akarsz, és az egész tényleg csak rajtad múlik. Mutass olyan alkalmazotti melót, ahol ez így működik.

Mi az üzeneted azoknak, akik még nem vágtak bele?

A legfontosabb kérdés: „mi a legrosszabb, ami történhet”?

Nekem a legrosszabb forgatókönyv az volt, hogy besül minden, visszakullogok alkalmazottnak és elkönyvelem, hogy örökre középszerű életet élek. Habár rossz volt erre gondolni, de mindenképp meg akartam próbálni.

Ami viszont nagy hiba volt, hogy túl sokáig dolgoztam itthonról, egyedül. Elképesztően sokat adhat egy coworking vagy bármilyen más irodai közeg, ahol vannak más vállalkozók, tudsz velük dumálni és motiválhatjátok egymást.

 

Kovács Péter
+360630/579-9049

hello@digitalnavigator.hu

https://digitalnavigator.hu/  

 

Ha Te is belevágnál a vállalkozásod kiépítésébe és elindulnál a szabaddá válás útján, akkor gyere el az UP academy vállalkozói képzéseire: www.upacademy.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vállalkoznál?

Ebben a mini e-bookban összeszedtünk azt a 9+1 teendőt, ami az alapja az alkalmazotti létből vállallkozóvá válásnak.

Hasonló tartalom

Kérjük add meg hova küldhetjük az ingyenes ebookot!

FIGYELEM!

Értékes szakmai tartalomért, vállalkozói témájú cikkekért, programjainkért iratkozz fel hírlevelünkre!

Nézd meg emailed!

Elküldük az ebookot a megadott emailcímre. Sok sikert!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!