fbpx

Alkalmazottból vállalkozó lettem – Badenszki Erika

“Nézőpontváltás a mániám, amit gyakorlok is az élet számos területén”

Azt élet tengerén ringatózva, néha viharba kerülve fontosnak tartom, hogy legyenek előremutató céljaim. Előfordul, hogy nem azt kapom, amire készülök, de ha nézőpontot váltok, és más irányból közelítem meg a helyzetet, lehet, hogy még csodát is láthatok. Én hiszek bennük, mivel időről időre megmutatják magukat. Körülötted is ott vannak, csak lehet, hogy más oldalról érdemes rájuk nézni.

A sztori

Kezdetben a tanulás és én nem voltunk barátok. Valahogy rosszul közelítettem meg. Visszahúzódó és csendes gyerek voltam, így általános iskola után majd négy év alatt szakács – cukrász bizonyítványt szereztem. A képzés idején a munkaszervezés fontossága folyt a csapból is. Akkor unalmasnak tűnt és kellett még legalább tíz év, hogy rájöjjek arra, hogy milyen nagy kincset adtak akkor a kezembe. Öt évet dolgoztam szakácsként egy szuper csapatban minimálbérért, de legalább le tudtam érettségizni. 

Húszas éveim hajnalán felmerült bennem a gondolat, ha majd családot szeretnék egyszer, ahhoz nem biztos, hogy a vendéglátás időbeosztása lesz a megfelelő. Így váltottam és egy telekommunikációs cégnél értékesítőként töltöttem el két évet. Később diákok és fogyatékkal élők munkáját segítettem végül értékesítéssel foglalkozó kollégák csoportvezetőjeként tevékenykedtem ugyanennél a multinacionális cégnél. Hogy ne unatkozzam, közben lediplomáztam és ezen a napon ki is mondtuk az akkori férjemmel, hogy elválunk. Az addigi pörgős napok – szakdolgozat, államvizsga, munka, házi tennivalók – egyszerre kiüresedtek és a felfoghatatlanul nagy szabadság a nyakamba szakadt. Minden álom, ami addig épült főnixmadárként a porába hullott. Most mit tegyek? Keseredjek el és zárjam be a még nyitva lévő ablakokat is vagy nyissak ajtót. Döntöttem! Nyissuk ki a nyílászárókat és fedezzük fel a világot! Utazások, addig halogatott találkozások, bulik, újabb hobbik és ismerkedés. Mi ez, ha nem egy nagy kaland kezdete harminc évesen.

Közben a munkahelyemen foglalkoztatott, hogy lehet a legtöbbet segíteni a kollégáknak és persze magamnak, hogy minél nagyobb sikereket érjünk el csapatként és valahogy megtaláljuk magukat a szigorúan leszabályozott munkában. Az értékesítés és a folyton növekvő elvárásoknak való megfelelés nagyon monoton tud lenni. Olvastam, tanultam, kerestem (társat is) és eldöntöttem, hogy majd a gyerekekkel otthon töltött évek alatt saját lábra fogok állni. Elég volt a folytonos ingázásból és a sok értelmetlennek tűnő kreatívgyilkos szabályokból.

Ez szolgáltatta az alapot, ahhoz, hogy első gyermekem születése után elvégezzek egy párkapcsolati coaching képzést.

  • Hoppá! Nem is olyan rossz tanulni, ha az ember azzal foglalkozik, ami érdekli! – micsoda felfedezés.

Life, business coaching, tréner papírok és tapasztalatok, családállítás és egyéb hókusz-pókusz, most pedig egyetemi keretek között business és team coaching képzés. Nem állunk meg, mert mindenből és mindenkitől lehet tanulni valami hasznosat, ami tovább épít és mindig képesnek lenni a megújulásra. Véleményem szerint a nyitottság és rugalmasság elengedhetetlen egy vállalkozónak. 

Mi a legnehezebb vállalkozóként?

Tudni folyton megújulni. Ez az egyik nehézsége a vállalkozói létnek, de ugyanakkor változatosságot is nyújt.

A második gyermekem születése után már egészen biztos voltam benne, hogy nem fogok tudni visszamenni főállásba dolgozni. Mind a két gyermekem kilóg valahogy a sorból és nehezen préselhető bele abba a bizonyos kockába. Még a végén viszik valamire, ha nem akarnak majd feltétlenül kockalakók lenni. Már a negyvenes éveimhez közel jöttem rá, hogy a gyermekkori sikertelenségeim egyik oka is ez lehetett, hogy másként gondolkodtam, mint az átlag. Ezt tudatosítani és szembe nézni vele, hatalmas fellélegzést jelentett. 

Hol tartasz most?

Amikor elkezdtem klienseket fogadni valahogy az élet a párkapcsolati problémák megoldása felé sodort. Nagy álmom volt, hogy egyszer lesz egy könyvem, ami tavaly valóra is vált. 2019-ben párkapcsolati témában megjelent a Váljak, vagy maradjak? -című könyvünk, amelynek Dr. Ócsai József ügyvéd a társszerzője. 

Mi az üzeneted azoknak, akik még nem vágtak bele?

A párkapcsolat is hasonlít egy vállalkozásra. Dolgozni kell rajta, vannak elakadások, problémák, amikre megoldást kell találni. Időről- időre megújulni és változtatni azon, ami már nem működik. Rengeteg az adminisztráció és sok a járulékos költség, pláne, ha vannak gyerekek is. Ha nem működik valami és már látszólag mindent megpróbáltunk, akkor tudni kell elengedni. Tanulni a hibáinkból, következtetések levonni, néha coachoz menni, hogy rá tudjunk nézni a helyzetünkre egy másik nézőpontból is. De erről majd személyesen beszélünk.

https://valjakvagymaradjak.hu/rolunk/ 

Ha Te is belevágnál a vállalkozásod kiépítésébe és elindulnál a szabaddá válás útján, akkor gyere el az UP academy vállalkozói képzéseire: www.upacademy.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vállalkoznál?

Ebben a mini e-bookban összeszedtünk azt a 9+1 teendőt, ami az alapja az alkalmazotti létből vállallkozóvá válásnak.

Hasonló tartalom

Kérjük add meg hova küldhetjük az ingyenes ebookot!

FIGYELEM!

Értékes szakmai tartalomért, vállalkozói témájú cikkekért, programjainkért iratkozz fel hírlevelünkre!

Nézd meg emailed!

Elküldük az ebookot a megadott emailcímre. Sok sikert!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!