fbpx

UP academy e-learning
Alkalmazott vagy vállalkozó legyek?

Alkalmazott vagy vállalkozó legyek? Sokan teszik fel a kérdést maguknak életük során. Két teljesen más életforma ez és valóban nem könnyű a döntés. Mérlegre kell tenni sok-sok szempontot, beleértve a személyiségjegyeinket, szakmai tudásunkat, álmainkat, vágyainkat, adott körülményeinket. Ebben a tananyagban segítünk Neked áttekinteni, hogy mik azok a szempontok, amiket érdemes végigvenned és átgondolnod, mielőtt döntést hozol! Jó tanulást és sok sikert a döntésedhez 🙂
UP!

Tanulási idő: 120 perc
Modulok száma: 4

MEGSZEREZHETŐ TUDÁS:

A tananyag célja, hogy segítsen Neked meghozni a döntést, melyik munkavégzési forma illik jobban Hozzád. 

A tananyag segítségével megtanulhatod, hogy…

  • mik az alkalmazotti és vállalkozói életforma előnyei / hátrányai
  • milyen személyiségtípus illik egy vállalkozóhoz
  • milyen vállalkozási formák vannak
  • hogyan érdemes “kipróbálni” a vállalkozósdit alacsony kockázattal

AJÁNLJUK AZOKNAK, AKIK:

…már erősen gondolkoznak a vállalkozóvá váláson, de még bizonytalanok a döntésükben és szeretnének tisztábban látni.

MODULOK

  1. Alkalmazott VS Vállalkozó: előnyök és hátrányok
  2. Kinek való  a vállalkozói életforma?
  3. Milyen vállalkozói formák vannak?
  4. Hogyan érdemes “kipróbálni” a vállalkozósdit?

ITT letöltheted azt a 15 perc alatt elvégezhető önismereti tesztet, ami segít megvizsgálni hogyan állsz most a vállalkozói attitűddel. 

Vállalkozni több módon is lehet. Van aki céget alapít, alkalmazottakat vesz fel és van aki egymagában csinálja egyéni vállalkozóként. Az alábbiakat összeszedtünk Neked ezeket a formákat és a velük kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Egyéni vállalkozó (Ev. KATA-s kisadózó)

Amikor nem csapatban dolgozol és még évi 10 millió Ft alatt mozog az árbevételed, akkor érdemes egyéni vállalkozóként működni. Itt sokkal kisebb a felelősséged, kevesebbet kell adóznod, egyszerűbb és olcsóbb a könyvelés is. Egyrészt a ténylegesen egyéni vállalkozásban gondolkodók szokták ezt a formát választani, akik olyan tevékenységet csinálnak, amit a későbbiekben is egyedül vagy minimális csapattal fognak végezni. Ilyenek például a tanácsadók, mindenféle szakmunkát végző szakemberek, fodrász, műkörmös, szabadúszók, stb. Másrészt azoknak is érdemes ilyen formában választani, akik nagyobb cégről álmodoznak, de az elején kicsiben indulnak és ésszerűbb a szolgáltatásukat egyéni vállalkozóként/kisadózóként elindítani. Amikor meg már elég nagyok és elkezdik felvenni az alkalmazottakat és jön a pénz is rendesen, akkor átváltanak cégre. 

Cégtulajdonos (Kft. Bt. Zrt. Rt.)

A fentiekből már kitalálhattad, hogy a cég birtoklása azoknak való, akiknek már komoly árbevételük van, havi szinten átlagosan 1 millió Ft felett és többen is dolgoznak a projekten, szolgáltatáson. Nagyon fontos, hogy legyen egy jó könyvelőd, aki segít abban, hogy megítéld, mikor érdemes egyéni vállalkozásban és mikor cégalapításban gondolkoznod. Sokan követik el azt a hibát, hogy még el sem kezdték az ötletük gyakorlati megvalósítását, bevételük sincs, de már rohannak céget alapítani, ami aztán ott marad a nyakukon és százezreket fizethetnek ki teljesen feleslegesen adókra, járulékokra, könyvelésre. 

Az egyéni vállalkozó és a cégtulajdonos között van még egy lényeges szemléletbeli különbség is. Az egyéni vállalkozó nagyrészt saját maga végzi el az operatív munkát. Például egy liftszerelő egyéni vállalkozó saját maga szereli meg a lifteket a két kezével és ebben nem különbözik egy alkalmazottól, illetve emiatt korlátolt az is, hogy mennyi lehet a havi bevétele, hiszen száz liftet nem fog tudni minden hónapban megjavítani. Aki viszont céget szeretne alapítani, érdemes tulajdonosi szemlélettel már az elején úgy építkezni, hogy előbb-utóbb minden munkát oda tudjon adni az alkalmazottainak és neki kifejezetten csak vezetői feladatokat kelljen ellátnia. Itt természetesen sokkal nagyobb a felelősség is, mert egy liftszerelő cég tulajdonosa lehet, hogy havi 100 lift szereléséért felel, de ez a bevételein is meg fog látszódni.

Bónusz: Civil szervezet (Alapítvány, Egyesület, Nonprofit Kft.)

Sokan nem is gondolnák, hogy egy nonprofit szervezet ugyanúgy üzleti alapokon kell, hogy működjön, mint egy vállalkozás. Ugyanúgy adót fizet, alkalmazottai és szolgáltatásai lehetnek és profitot termel, ha tud. Nagyon leegyszerűsítve a két fő különbség a forprofit és a nonprofit forma között, hogy az alaptevékenysége egy civil szervezetnek mindig valami olyan, ami kifejezetten hasznos a társadalom, az emberek számára, illetve az, hogy amennyiben profitot generál, akkor azt nem veszi fel semmilyen tulajdonos, hanem bent marad a kasszában és visszaforgatják azokra a hasznos tevékenységekre, amikkel a társadalmat támogatják. Ettől még a benne dolgozók, alapítók kaphatnak tiszteletdíjat, fizetést természetesen. Tehát ha valami világmegváltó társadalmi ötleten dolgoznál, akkor érdemes ezen a formán is elgondolkoznod, amivel ugyan kő gazdag nem leszel, de egy jó ügyön dolgozni nem is ezért szoktunk. Egyébként nagyon sok előnnyel is jár civil szervezetet alapítani, mindenféle pályázaton vehetsz részt, támogatásokat, adományokat gyűjthetsz a jó ügyre, adókedvezményeket igényelhetsz és önkénteseket vonhatsz be a munkába. 

EBBEN az ajándék mini e-bookban összeszedtük Neked azokat a lépéseket, amiket érdemes átgondolnod és meglépned, ha készen állsz próbára tenni magadat egy vállalkozás elindításával 😉 

Vállalkozóként nagyon-nagyon fontos, hogy folyamatosan inspirációt és motivációt gyűjts. 

A mi kedvenc forrásaink ehhez:

Web:

www.ujraterveztem.hu
www.upacademy.hu/blog

Podcast:

www.bizniszboyz.hu

www.garyvaynerchuk.com/podcast

www.soundcloud.com/vallalkozobolvallalkozas

Könyvek:

– Sean Patrick: Ébreszd ​fel a benned rejlő géniuszt

– Napoleon Hill: Gondolkodj és Gazdagodj

– Simon Sinek: Találd meg a Miérted!

E-learning:

https://www.khanacademy.org/college-careers-more/career-content/career-profile-videos

Youtube:

TED.com

www.youtube.com/user/garyvaynerchuk

www.youtube.com/user/SmartPassiveIncome/videos

 

 

 

 

Hogy tetszett?

Reméljük, hogy hasznos volt a tananyag. Egyenlőre ez egy MVP, azaz egy demo anyag, amiről visszajelzéseket gyűjtünk. Kérjük oszd meg velünk a véleményedet, javaslataidat, ötleteidet! Köszönük!!!

FIGYELEM!

Értékes szakmai tartalomért, vállalkozói témájú cikkekért, programjainkért iratkozz fel hírlevelünkre!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!